Најава: Свечана академија "Востани Сербије" у Београду 11.02.2019 - www.cegarskimars.rs

Статистика посета
од 30.10.2017.

Данас: 51
Два дана: 191
Недељно: 673
Месечно: 3549
Годишње: 2014
Укупно: 56596

Највише посета
28.2.2018 1076

30. децембар 2018..


Најава: Свечана академија "Востани Сербије" у Београду 11.02.2019


Удружење Србски Светионик позива вас на свечану академију

 

ВОСТАНИ СЕРБИЈЕ

 

која ће се одржати у Дому Војске у Београду (Улица Браће Југовића бр. 19) 11. фебруара 2019. године са почетком у 19:00 сати.

Мотив за одржавање свечане академије јесте обележавање 215. годишњице од подизања Првог србског устанка.

Устанак у Орашцу код Аранђеловца подигнут је на Сретење 1804. године од хајдука и народних првака који су тада изабрали Ђорђа Петровића за свог вођу односно Вожда Србије, кога су Турци касније прозвали Карађорђе. Иако је Први србски устанак пропао септембра 1813. године, означио је почетак србске националне револуције и каснијег стварања модерне србске државе.

Вожд Карађорђе је за живота постао легенда јер је и са малобројнијом и слабије опремљенијом војском успевао да победи Турке на бојишту: јањичаре и султанову гарду (Мишар, Иванковац, Делиград...), а од његовог имена су дрхатале многе турске паше и аге. Својом херојском борбом Карађорђе је свим хришћанским народима на Балкану, али и шире дао наду да могу да остваре вековни сан, а то је слобода.

Ова академија има за циљ да на један достојанствен начин оживи сећање на највеће јунаке које је србски народ имао икада.

 
Посећено је: 34  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Оцените нам овај чланак:

Ћеле-кула (тур. kelle kulesi, односно "кула од лобања") је споменик из Првог србског устанка (1804-1813) који је у знак одмазде турски Хуршид-паша изградило од лобања, погинулих србских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем, у Чегрској бици, крајем маја 1809.

Француски путописац Алфонс Де Ламартин је 1833. године записао да Србљи морају да сачувају Ћеле кулу како би показали својим потомцима да су њихови преци животима плаћали њихову слободу...

Ово је јединствен случај у Европи да је овако нешто морбидно узида.

 Налази се на 4 км од центра Ниша, на путу ка Бањи.

 Сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију и данас представља музејски објекат.


*                *                  *


Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог србског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и војводу Стевана Синђелића.

Споменик на Чегру представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. за Републику Србију

Данашњи споменик у облику куле — симбола српског војног логора. Подигнут је поводом 150. годишњице ослобођења Ниша од Османског царства, 1. јуна 1959.  године.

Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад којег је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славка Милетића.

Деценијама Чегарски споменик чува Селомир Марковић и његова породица.