Битка на Чегру - www.cegarskimars.rsСтатистика посета
од 30.10.2017.

Данас: 125
Два дана: 353
Недељно: 1035
Месечно: 5381
Годишње: 59160
Укупно: 231488

Највише посета
20.8.2020 1283

29. октобар 2017..


Битка на Чегру


"Битка на Чегру" је србски филм који представља јединствени покушај да се документарно-играним приступом представе познати историјски догађаји из Првог србског устанка, као и околности које су довеле до пораза србских устаника у покушају да 1809. године ослободе Ниш, једно од јачих турских упоришта на Балкану.

Тематски, филм чини упоредни развој историјских дешавања, базираних претежно на оскудним хроникама и једне несвакидашње љубавне приче, која је део народног предања и локалне легенде. Љубавни сиже својом трагиком прати историјски усуд на Чегру, али истовремено, симболичним увођењем појма „потковице“, даје наду да трагедија није коначна.

Структурно, филм је организован као динамичан скуп наративних и играно-драмских целина, а честа контрапунктирања наглашавају бројне противуречности и велика искушења којима су одолевали србски народ и војска.

Филм „Битка на Чегру“ је снимљен 2006. године и осветљава „каменичку катастрофу“ из једног несвакидашњег угла, трудећи се да избегне стереотипе и неисторијске шпекулације, а да не изостави ни један детаљ од значаја за ток тогађаја и сам исход битке.

Једна од интенција филма јесте да критикује појаву србске неслоге, која је главни узрок слома србских снага и погибије храбрих Ресаваца и истовремено опште место укупне србске историје.

Сценарио потписује Дејан Петковић, а режирали су га: Бојан Ранђеловић и Бојан Тодоровић.

 

ИМЕ ГЛУМЦА ИСТОРИЈСКИ ЛИК
Иван Вучковић Стеван Синђелић
Младен Милић Капетан Славујевић
Александар Крстић Војвода Илија
Здравко Малетић Војвода Петар Добрњац
Дејан Цимиловић Хуршид-паша
Јулија Бранковић Синђелићева жена
Предраг Грбић Хајдук Вељко Петровић
Александар Маркинковић Војвода Милоје
Андреј Анђелковић Синђелићев син

 

 
Посећено је: 2020  пута
Број гласова: 10
Просек: 5,00

Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Ми смо с тобом Карађорђе Петровићу

1804: Сеча кнезова

1806: Бој на Делиграду

1809: Чегарска битка

Хајдук Станко

Серија Вук Караџић

Ћеле-кула (тур. kelle kulesi, односно "кула од лобања") је споменик из Првог србског устанка (1804-1813) који је у знак одмазде турски Хуршид-паша изградило од лобања, погинулих србских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем, у Чегрској бици, крајем маја 1809.

Француски путописац Алфонс Де Ламартин је 1833. године записао да Србљи морају да сачувају Ћеле кулу како би показали својим потомцима да су њихови преци животима плаћали њихову слободу...

Ово је јединствен случај у Европи да је овако нешто морбидно узида.

 Налази се на 4 км од центра Ниша, на путу ка Бањи.

 Сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију и данас представља музејски објекат.


*                *                  *


Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог србског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и војводу Стевана Синђелића.

Споменик на Чегру представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. за Републику Србију

Данашњи споменик у облику куле — симбола српског војног логора. Подигнут је поводом 150. годишњице ослобођења Ниша од Османског царства, 1. јуна 1959.  године.

Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад којег је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славка Милетића.

Деценијама Чегарски споменик чува Селомир Марковић и његова породица.