Филмови - cegarskimars.rs























Статистика посета
од 30.10.2017.

Данас: 122
Два дана: 350
Недељно: 1032
Месечно: 5378
Годишње: 59157
Укупно: 231485

Највише посета
20.8.2020 1283











ФИЛМОВИ О ПРВОМ СРБСКОМ УСТАНКУ


На овој страници ћете наћи пуно документарно-играних филмова, који прате србску националну револуцију, с почетка 19. века. Циљ нам је да популаришемо јунаштво нађих пра-пра ђедова коју су устали први на Балканском полуострву против тираније Османлијске царевине.

Већина тих филмова је снимљена 1980-их година, што свакако не умањује значај ове тематике. Напротив, данас у мору обезбожених и развратних видео материјала, филмови и емисије које прате тематику Првог и Другог србског устанка представљају свакако право благо и храну за душу, чак и са лошијим квалитетом снимака.

Ако видите да нешто недостаје, слободно нам пошаљите чланак или везу (линк) ка томе. Циљ нам је да направимо једну лепу видео библиотеку снимака, којом ћемо моћи да данашње генерације усмермимо ка путу којима су наши преци тежили.


Битка на Чегру

Карађорђева смрт

Серија Вук Караџић















Ћеле-кула (тур. kelle kulesi, односно "кула од лобања") је споменик из Првог србског устанка (1804-1813) који је у знак одмазде турски Хуршид-паша изградило од лобања, погинулих србских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем, у Чегрској бици, крајем маја 1809.

Француски путописац Алфонс Де Ламартин је 1833. године записао да Србљи морају да сачувају Ћеле кулу како би показали својим потомцима да су њихови преци животима плаћали њихову слободу...

Ово је јединствен случај у Европи да је овако нешто морбидно узида.

 Налази се на 4 км од центра Ниша, на путу ка Бањи.

 Сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију и данас представља музејски објекат.


*                *                  *


Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог србског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и војводу Стевана Синђелића.

Споменик на Чегру представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. за Републику Србију

Данашњи споменик у облику куле — симбола српског војног логора. Подигнут је поводом 150. годишњице ослобођења Ниша од Османског царства, 1. јуна 1959.  године.

Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад којег је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славка Милетића.

Деценијама Чегарски споменик чува Селомир Марковић и његова породица.